
Risk Yönetimi Hizmetleri
Özel sektör işletmelerinde iç denetim faaliyetinin oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Etkin bir iç denetim faaliyeti, şirketlere büyük faydalar sağlamaktadır. Şöyle sıralayabiliriz
– Şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmasını engellemeye yönelik iç ve dış risklerin tespit edilmesi ve etkin bir şekilde yönetilmesinin sağlanması
– Maliyetlerin optimize edilmesi ve operasyonlarda verimliliğin sağlanması
– Hata, suiistimal veya hilelerden kaynaklanan kayıpların önlenmesi
– Öngörülemeyen ve şirket açısından yıkıcı sonuçlar doğurabilecek olayların erken tespiti ve önlenmeye çalışılması. Bu tür olayların yaratabileceği hasarların minimize edilmesi
– Şirketin iç ve dış çevredeki fırsatları yakalamasının sağlanması.
– Şirketin operasyonel etkinliğinin artırılması.
– Kurumsal Yönetim uygulamalarının geliştirilmesi ve şirket itibarının artırılması
– Şirketin ekonomik, finansal ve reel sektör krizlerine dayanıklılığının artırılmasına destek verilmesi
– Şirket tarafından kamuya yapılan finansal raporlamalar ile şirket yöneticilerinin karar almada kullandığı operasyonel ve finansal verilerin güvenilirliği ve doğruluğunun korunması
– Şirket varlıklarının korunması ve kayıt altında tutulması- Şirketin tabi olduğu yasa ve düzenlemelere uygunluğun sağlanması
Görüldüğü üzere iç denetimin kuruma sağlayacağı faydaların pek çoğu, dış uzmanlarca sağlanamamaktadır. Zaten dış uzmanlarca örgüte sağlanan faydalar, iç denetim sağlayacağı faydalardan çoğunlukla farklı işlev gösterir. Örgüt içine bakıldığında ise durumun pek farklı olmadığı görülmektedir. Şirket içindeki pek çok birim sadece kendi alanında uzman olduğundan, örgüt geneline yönelik sistemli bir katma değer sağlayamaz. İç denetim hizmetlerini telafi edecek veya ona alternatif teşkil edecek bir mekanizma bulunmamaktadır.
Türkiye de İç Denetim,
– Vergisel konulara odaklıdır. Matrahın doğrulanmasına çalışır.
– Muhasebe işlemleri ve kayıtlarını kontrol eder. Hata bulmaya çalışır.
– Muhasebe uygulamalarının UFRS ve UMS’lere uygunluğa bakar.
– Kalite denetimleri (ISO) yapar.
– Teftiş yapar. (İş ve işlemlerin mevzuat, politika ve prosedürlere uygunluğuna bakar)
İşte bu sebeple ülkemizde çağdaş risk odaklı iç denetim uygulamaları bankacılık sektörü, çok uluslu şirketler, yabancı ortaklı şirketler ve bazı holding kuruluşları ile büyük ölçekli bazı hizmet şirketleri dışında pek yaygın değildir. Çağdaş iç denetim uygulamalarının çıkış noktası ne muhasebe, ne vergi ne de teftiştir. Çıkış noktası kesinlikle şirket amaç ve hedeflerini tehdit eden riskler ve bunlara yönelik kontrollerdir. Operasyonel riskler, piyasa riskleri, stratejik riskler, sistemsel riskler, itibar riskleri, teknoloji riskleri ve diğer pek çok risk türü, şirketler açısından en az muhasebe ve vergi riskleri kadar ve hatta çok daha fazla yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Bunların bütüncül bir yaklaşım ile ele alınması ve şirketin karşı karşıya olduğu tüm risklerin etkin yönetildiğine dair güvence sağlanması gerekir. İşte bu, çağdaş risk odaklı iç denetim uygulamalarının özüdür. İç denetim hata bulma ve düzeltme amaçlı değil, şirketi geleceğe taşıma ve şirketin ekonomik sürekliliğini sağlama odaklı çalışır. Yani değer katma misyonu ile hareket eder. Çağdaş iç denetimin başarısı, başka birimlerin hatalarına bağlı değildir. Çağdaş iç denetim, ancak kurum amaçlarına ulaştıkça başarılı sayılabilir. Bu bağlamda şirketin amaç ve hedefleri ile iç denetimin amaç ve hedefleri aynıdır. İç denetçiler finansal denetimler, operasyonel denetimler, bilgi teknolojisi denetimleri, uygunluk denetimleri ve özel incelemeler ile kuruma değer katarlar.
Bir şirkette sağlıklı ve çağdaş bir iç denetim faaliyeti veya fonksiyonu oluşturmanın temel koşulu çağdaş iç denetimin ne olduğu, kapsamı ve iç denetim hizmeti verecek kişilerin sahip olması gereken özellik ve yetkinliklerin en iyi şekilde anlaşılmasıdır. Şirket içinde etkin bir iç denetim fonksiyonu oluşturmanın ön koşulu olan çağdaş iç denetim kavramı ve açılımlarını kavramak için, şirketlerinde iç denetim faaliyeti kurmakla yükümlü olan kişilerin iyi bir eğitim ve süreç çalışmasından geçmesi gerekmektedir.
İnsan ve Yönetim Sistemleri olarak uzaman danışmanlarımız ve tecrübemiz ile birlikte şirketinizin sistemini kurmak ve sağlam temellerde İç Denetim Mekanizmasını oluşturmak bizler için gurur olacaktır.
İç denetimi en başından sağlıklı kurmak önemlidir. Özel sektörde yer alan pek çok şirkette iç denetimin gerçekte ne olduğu, iç denetim ihtiyaçları ve iç denetimin sağlayacağı faydalara ilişkin farkındalık düzeyi düşük gözükmektedir. Bu nedenle, çağdaş iç denetimin ne olduğu, ne fayda sağlayabileceği ve çağdaş bir iç denetim fonksiyonunun nasıl oluşturulacağı konuları özel önem taşırmaktadır. Özel sektör şirketlerinde çağdaş bir iç denetim faaliyeti/fonksiyonunu nasıl oluşturabileceğine ilişkin daha detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
İç Denetim Hizmetleri
İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve kuruma değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim, kurumun risk yönetim, kontrol ve yönetişim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olmaktadır. İç denetim, mevcut durumunuzu ortaya koyarak farklı vadelerde karşılaşabileceğiniz risklere karşı önceden önlem almanıza olanak sağlamaktadır.
İnsan ve Yönetim Sistemleri olarak denetim sürecinde objektif bir bakış açısı ile
- Kuruluşun hedeflerine ulaşması için mevcut durumun anlaşması ve risklerin ortaya çıkarılması,
- Geçerli durumun, uygun standartlar ve ölçütler kullanılarak değerlendirilmesi,
- Yönetime bulguların sunulması ve öneriler geliştirilmesi,
- Süreçlerin sonunda ortaya çıkan mali tabloların güvenilir olması, şirket faaliyetlerinin şirket stratejilerine, kararlarına, iç ve dış mevzuata uyumunun sağlanmasında müşterilerimize eksiksiz bir biçimde yardımcı oluyoruz.
İç Kontrol Hizmetleri
İç kontrol süreç yönetimi ve iş mükemmelliğinin olmazsa olmaz bileşenidir. Kurumlar iç kontrol yaparak bir nevi öz eleştiri yapmanın yanı sıra süreçlerin etkinliği konusunda fikir sahibi olmaktadır. Bu sayede daha verimli çalışmanın ve uygun değer üretim düzeyinin yakalanmasında yol haritalarını belirlemektedir.
İnsan ve Yönetim Sistemleri olarak vergi uygulamaları, finansal tablolar, mevzuata uygunluk, muhasebe standartları, satın alma süreçleri, üretim süreçleri gibi farklı faaliyetler için iç kontrolün yapılmasında pek çok farklı yöntem sunuyoruz.